Eetika ja IT

Valisin analüüsimiseks ACM (Association for Computing Machinery) eetika koodeksi.

    Üleüldiselt ütleks, et ACM eetika koodeksis on kõik vajalik kirjas, et olla profesionaalne ning viisakas. Sissejuhatuses ütleb, et koodeks on mõeldud it-professionaalidele inspiratsiooniks, kuhu alla kuuluvad praktikud, instruktorid/õpetajad, õpilased, mõjutajad ning kõik kes kasutavad arvutitehnoloogiat mõjutaval viisil. Ehk kõik kes loovad midagi ühiskonnale, peaksid jälgima taolist eetikat ning austama teisi ja kohtlema neid nagu sa tahaks, et sind koheldakse.

Tooks koodeksist välja mõned punktid, mis ma arvan, et on kõige tähtsamad:

    Contribute to society and to human well-being, acknowledging that all people are stakeholders in computing. - olles kõige esimene punkt arvan samuti, et see on ka kõige tähtsam punkt. Kõik arvutikasutajad mõjutavad arvutitehnoloogiat ning kui sa ei kohtle neid ilusti, võivad nad kahjustada arvutitehnoloogia kommuuni ning luua halb mulje sellest.

    Be fair and take action not to discriminate. - Kõiki inimesi tuleb kohelda võrdselt, sest me kõik sünnime samamoodi, meil on samad organid ning ülesehitus. Eriti käib see vähemuste kohta, keda on palju lihtsam kuisata kui inimesi, kes on suuremas arvus. Neil on ennast palju raskem kaitsta kuna nende häält on vähem kuulda, kuid see ei tähenda et nad oleksid vähemtähtsad. Kõigil on õigus olla nemad ise ning kui keegi ei austa seda siis mitte vähemust ei tohiks piirata vaid neid inimesi, kes seda ei austa.

    Respect the work required to produce new ideas, inventions, creative works, and computing artifacts. - Tänapäeval on väga palju probleeme internetis "varastamisega". Kuigi otseselt midagi materiaalselt ei röövita, röövitakse inimestelt tunnustust ning kasutatakse seda enda huvides. Nagu ühes blogiski copyrightist, inimesed peaksid tunnustama loojaid ning austama, et nad võtavad aja ja pingutavad, et luua inimestele paremat meelelahutust ning võimalusi. 

    Strive to achieve high quality in both the processes and products of professional work. - See käib nüüd professionaalide kohta. Alati peaks oma töötajatelt/kaastöötajalelt ning ka iseendalt nõudma parimat kvaliteeti. Eriti siis kui mingi asja eest küsitakse raha. Tasuta asjade puhul võib mõned asjad andeks anda, kuid siiski peab olema asi võimalikult kvaliteetne. Kui tehakse asja poole jõuga ning ei pingutata lõpptulemuse nimel, jätab see halva mulje mitte ainult sulle kuid ka kõikidele teistele arendajatele. Hea asi võib tihtipeale olla pealtnäha lihtne kuid selle taga võib olla väga palju tööd, et asi oleks poleeritud ning sellist tööd tuleb austada. 

    

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT turvariski analüüsimine

IT juhtimine ja riskihaldus

Nähtused interneti varasemast ajaloost