Kasutatavus veebis

Otsustasin hindamiseks võtta kaks sama valdkonna veebilehte. Heaks näiteks valisin meie oma ülikooli veebilehe (TalTech.ee) ning halvaks näiteks valisin Yale kunstikooli kodulehe (art.yale.edu). Hindamiseks kasutan Jakob Nielseni viite punkti.

TalTech koduleht


Õpitavus - Peamised funktsioonid on kodulehel kohe suurelt näha. Kui sul on mingi asi mida sa otsida tahad siis leiad selle kategooria kohe esimese asjana kodulehelt. Samuti on otsimise võimalus suurelt kui sul on mingi kindel asi mida sa üles ei leia kuskilt. Alla kerides on kohe näha uudised ning lõpus on lisalingid vajalikkudele lehtedele.

Tõhusus - Olles ise kasutanud seda lehte võib öelda, et vajalikud toimingud saab suht kiirelt tehtud kui lehte on külastatud mitmeid kordi.

Meeldejäädavus - Usun, et oskused suudab kasutaja suht kiiresti meelde tuletada olles lehte mitte kaua külastanud.

Vead - Mõned vead mis kasutaja võib teha on otsida valest kohast mingit infot. Mõned asjad sobivad mitme kategooria alla seega mingi info otsimisel võib aega minna enne kui õige koha leiad.

Rahuolu - Koduleht on väga rahulik silmale, võibolla värvid võiksid olla vähem eredamad. Aga üleüldiselt on lihtne liikuda kodulehel ning ma usun, et inimesed leiavad sealt info mis neil vaja on.

Yale kunstikooli koduleht



Õpitavus - Sirvides lehte leiab sealt samuti vajaliku info suht kiirelt üles. Kuid kodulehe ülesehitus on väga kehv ning vahest läheb aega, et aru saada mis kuskil on. Värvid on väga sarnased ning vahepeal on raske lugeda teatud asju seal seega läheb kauem aega esimesel korral võrreldes TalTechi kodulehega.

Tõhusus - Usun, et pidevalt külastades saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud ikkagi ilma probleemideta, kuigi koduleht on suhteliselt jube.

Meeldejäädavus - Selle lehega võib kauem aega minna, et tuletada meelde vajalikud oskused. 

Vead - Kuna esilehel on väga palju teksti kokkusurutud võib lihtsalt minna valele kohale või midagi sassi ajada.

Rahulolu - Ma arvan, et iga inimene kes seda lehte külastab ei jää rahule. Tekst on kõik kokkusurutud. Menüü mis on kõige tähtsam asi kodulehel, on väga väikselt nurgas. Väga palju erinevaid värve on mis ajavad segadusse. Lehe taust ei sobi samuti üldse selle lehega kokku. Kui leht teha täis ekraanile arvutis, kasutab see ainult ära 50% tervest ekraanist, jättes ühe poole täiesti tühjaks. TalTechi koduleht on väga palju ees sellest mis siin toimub.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT turvariski analüüsimine

IT juhtimine ja riskihaldus

Nähtused interneti varasemast ajaloost