The Case for Copyright Reform

    Alustuseks ütleks ma, et ma nõustun enamike punktidega mis on 2. peatükis toodud ning ma tunnen, et see on väga hea mõtlemisviis mida autorid jagavad.

    Punktiga "Moral Rights Unchanged" ma nõustun täielikult, inimesed ei tohiks saada teiste loomingut enda nimele võtta, kui isik ei ole seotud selle loominguga ei ole tal mitte mingit pistmist sellega ning originaalsed autorid peaksid kõik kasumi ning tunnustuse saama endale. 

   Punktis "Free Non-Commercial Sharing" räägitakse, et inimesed võiksid kasutada isiklikul põhjusel asju ilma, et neil oleks oht saada karistada. Üks teema millel on pidevalt olnud jutte, et karistatakse, on piraatlus (ehk asjade tasuta allatõmbamine/kasutamine mis reaalselt maksab raha). Kuigi ma nõustun, et see ei ole just kõige ilusam tegu, siis suurfirmad kes teenivad niikuinii miljoneid, ei kaota midagi sellega kui osad inimesed, kellel võibolla pole vahendeid et seda osta, kasutaksid neid asju tasuta. Mis mulle näiteks tänapäeval mängude poole pealt meeldib, on et mänge saad tasuta mängida, kuid et seal sees midagi omada siis pead maksma. Ehk iga inimene võib seda mängida ning see on tema enda otsus kas ta toetab mängu loojaid või mitte.

    "Registration After 5 Years". Kui asi on autoriõigustega kaitstud, kuid autorit ei ole kuskilt kätte saada, ei tohiks selle kasutamine keelatud olla. See on hea mõte, et peale 5 aastat peaks autor registreerime oma autoriõigused nii, et neid saab lihtsasti avalikest andmebaasidest kätte.

    "Free Sampling" võiks ka olla töös. Tänapäeval muusikud pidevalt kasutavad inspiratsiooniks vanemat loomingut ning nad ei saa oma muusika eest väga rahagi, sest enamus läheb neile esmaloojatele, vaatamata et nemad ei panustanud midagi. Täiesti maha kopeerimine ei ole ka okei, aga mõõdukas koguses inspiratsiooni kogumine ei tohiks autorilt kõike kasumit ära võtta.

  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nähtused interneti varasemast ajaloost

IT turvariski analüüsimine

IT juhtimine ja riskihaldus