Nähtused interneti varasemast ajaloost

 Ethernet

1972 hakkas Xerox's Palo Alto Research Center-i (PARC) tiim looma kohtvõrku (Inglise keeles local-aera network ehk LAN). Üks arendajatest, Robert Metcalfe, sai palju inspiratsiooni juba olemasolevast võrgusüsteemist nimega ALOHAnet. 1973 aastal, peale seda kui nad olid rohkem kui aasta selle kallal töötanud, saavutasid nad 3 Mbps kiiruse mis oli väga suur areng. Mitmeid aastaid oli see tehnoloogia ainult PARC-i käes kuni nad 1976 otsustasid seda hakata jagama ka teistele. 1979 otsustas PARC selle turule tuua ning selleks ajaks oli juba maksimum kiiruseks 10 Mbps. Kui hüpata tänapäeva, siis Ethernet on kõige rohkem kasutusel olev kohtvõrgu tehnoloogia. Tänapäeval on võimalik Ethernetiga kätte saada 10 Gbps ehk 10000 Mbps, kuid see ei ole tavapärases kasutuses vaid on eelkõige mõeldud just võrgustikele, kust käib läbi väga suur andmevahetus. Etherneti eelis Wifi ees on just stabiilne ühendus, mida läbi õhu on raskem saavutada kui läbi kaabli. 

    Etherneti esmane joonis.

MP3 ja MP3 mängijad

Fraunhofer-Gesellshaft oli Saksa firma, mis leiutas MP3-e. MP3-e eesmärk oli vähendada audio failide suurust ilma helikvaliteeti kaotamata. Selle arendamist alustati 1987 ning esimesed MP3 mängijad hakkasid välja tulema aastal 1999. Paljud firmad, eesotsas Apple oma IPodiga, suutsid ära kasutada seda tehnoloogiat hakates looma oma MP3 mängijad, mida sai kasutada CD-mängijate asemel ning kuhu sai kõvasti rohkem laule panna peale kui CD-le. Samuti oli ka Apple üks esimesi, kes hakkas enda toodetud telefonidesse lisama võimalust laadida sinna laule alla, mitte MP3 mängijatesse. Tänapäeval on internet igalpool ning paljud isegi mitte ei tõmba enam laule alla telefoni vaid kuulavad neid otse läbi internetiühenduse. Mitte ainult MP3 mängijad vaid ka MP3 ise on kadunud, sest on uued ja paremad tehnoloogiad, näiteks AAC, mis võimaldavad veel paremat helikvaliteeti väikese mahuga. Kuigi MP3 oli alus audiofailide kompreseerimisele siis see tehnoloogia on tänapäevaks aegunud koos MP3 mängijatega.



Viited:
https://www.hpe.com/us/en/insights/articles/the-birth-and-rise-of-ethernet-a-history-1706.html

https://www.oreilly.com/library/view/ethernet-the-definitive/1565926609/ch01.html#:~:text=Ethernet is by far the,the market continues to grow.

https://ubidots.com/blog/wi-fi-vs-ethernet-which-connection-to-use/#:~:text=Because Ethernet uses cables%2C it,lies between speed and convenience.

https://www.techtimes.com/articles/207213/20170513/the-mp3-is-dead-heres-a-brief-history-of-mp3.htm

https://www.thoughtco.com/history-of-mp4-1992132



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IT turvariski analüüsimine

IT juhtimine ja riskihaldus