Kuidas Creative Commons on arendanud sisuloojate võimalusi

     Creative Commons (edaspidi CC) on aidanud väga paljusid sisuloojaid erinevatel platvormidel. Väga palju on internetis probleeme, kus kopeeritakse kellegi originaalset loomingut ning looja ise ei saa mitte mingit tunnustust selle eest. Tänu CC-le aga sa oled kohustatud oma sisus viitama originaalsele autorile ning samuti saama talt loa kasutada tema loomingut. Samuti saab originaalne looja mõjutada kuidas nad saavad seda kasutada. 

    Kui ta ei soovi, et tema tööd, mis näiteks sisaldab teemat, mida ei oleks ilus rahalisel eesmärgil kasutada, ei rahastataks, saab ta seda läbi CC kontrollida. Kui autor arvab, et tema tehtud sisu saab kõige paremini edasi anda seda mitte muutes, saab ta samuti kontrollida seda ning seetõttu tuleb tema loomingut kasutada täpselt nii, nagu ta seda edastas või siis saab ta selle maha võtta. 

    Minuarust aitab see just kõige rohkem inimesi, kes pole saanud piisavalt tähelepanu oma sisuga. Nimelt tihtipeale inimesed kellel on suur jälgijaskond võtavad vähemtuntud looja sisu ning seda kasutades teenivad väga palju raha, kuid originaalne looja jääb tunnustamatta ning ei saa mitte mingit kasu sellest. Tänu CC-le saab ka vähemtuntud looja oma tunnustuse ning loodetavasti ka selle tähelepanu ning tasu selle eest mida ta lõi. Või siis saab ta kontrollida, et autor ei muudaks tema loomingut, mis kahjustaks esialgset mõtet mida ta üritas sellega edasianda.


Viited:

https://www.smartcopying.edu.au/open-education/creative-commons/creative-commons-information-pack-for-teachers-and-students/what-is-creative-commons-#:~:text=Creative Commons (CC) is an,in advance under certain conditions.

https://creativecommons.org

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nähtused interneti varasemast ajaloost

IT turvariski analüüsimine

IT juhtimine ja riskihaldus